Píší o nás na Říčansko.info

04.11.2008 14:54

Článek o KC Liščí pětka na Říčansko.info (www.ricansko.info) vydali
v pátek a můžete ho najít na této adrese:
https://www.ricansko.info/cs/clanky/na-vyzlovce-radi-petka-liscich-holek

Opět rozmilá diskuze....:)

Děkujeme Adéle Michalové z redakce

 

 

Na Vyžlovce řádí pětka liščích holek

Rubrika: Společnost | 31.10.2008 00:29

Zatím se svlékly pro kalendář. Co divoká šestice plánuje příště? Přečtěte si o plánech žen, které ve Vyžlovce založily sdružení Liščí pětka.

Komunitní centrum Liščí pětka vzniklo v srpnu 2008 v obci Vyžlovka nedaleko Říčan.

O jeho narození se zapříčinily dvě místní obyvatelky. Martina Řepíková a Petra Borovanová. Později se k těmto aktivním ženám připojily další členky. Po třech měsících Liščí pětku tvoří šest dívek žijící na Vyžlovce.

Liščí Pětka

Komunitní centrum Liščí pětka založily se zaměřením na podporu zájmových činností a životního prostředí.

Hlavním důvodem vzniku je podle jeho členek chuť vyvíjet v rámci vesnice a okolí další bohulibé aktivity a projekt Vyžlovské krás(k)y 2009 - právě ten Liščí pětku v posledních dnech velmi zpopularizoval v českých médiích.

Odvaha jim nechyběla

Jde o nafocení velmi odvážného kalendáře všech šesti zástupkyň a dalších devíti oslovených dívek z obce. Kalendář Vyžlovské krás(k)y 2009 vznikl na podporu rozšíření možností sportovně-společenského vyžití v obci Vyžlovka.

Podle Martiny Řepíkové a Petry Borovanové nebylo příliš těžké oslovit dívky k nafocení poměrně odvážných erotických snímků. Původně bylo osloveno jedenáct žen, k projektu svolilo devět z nich. Dalších šest zástupkyň Liščí pětky kalendář doplnilo, takže v konečném součtu se na projektu podílelo 15 žen ve věkovém rozmezí 20 - 48 let.

Nápad nafotit kalendář s lechtivými fotografiemi vznikl původně z recese a jak se lidově říká proto, "aby se něco dělo". Členky Liščí pětky se inspirovaly britsko-americkým filmem Holky z kalendáře (2003), ve kterém se skupina starších dam rozhodla nafotit stylizované akty pro kalendář na dobročinné účely. Liščí pětka tedy oslovila další místní slečny a dámy. A když se ztvárnění uvolil ujmout věhlasný fotograf, projekt začal nabírat konkrétní obrysy, uvádí internetové stránky komunitního centra.

Jako další motivace posloužila sbírka, za níž bylo vybudováno na vyžlovském koupališti dětské hřiště. Tak uzrál plán na výstavbu veřejného hřiště na plážový volejbal a malou plážovou kopanou v jeho sousedství.

Zájem o fotky je velký

Fotoaparátu se ujal známý fotograf Oleg Homola, který obyvatelky Vyžlovky stylizoval do různých vesnických činností (při sekání trávy, při orbě apod.). Společná spolupráce mezi modelkami a fotografem byla prý vynikající a zcela na profesionální úrovni.

Liščí pětka

Kalendář je možné zakoupit za minimální cenu 300 Kč. "Setkaly jsme se s nečekaným ohlasem," odpověděly zakladatelky KC serveru Říčansko.info na otázku, jak je prodej kalendáře zatím úspěšný.

Občanské sdružení KC Liščí pětka podporuje a sponzoruje mnoho občanů a subjektů nejen z Vyžlovky, ale i z blízkého okolí.

"Máme podporu místních podnikatelů, známých, kamarádů a především široké veřejnosti už nejen z ČR, které náš projekt zaujal nebo se jim prostě kalendář líbí."

Mezi nejdůležitější plány KC do budoucna patří především dokončení projektu Vyžlovské krás(k)y a mnoho dalších aktivit, například zjistit příčinu znečištění rybníku v obci Vyžlovka a řešit tento problém.

Hlavní cíle Liščí pětky

1. Komunitní centrum (dále KC) je dobrovolným sdružením občanů, jejichž zájmem je podpora rodiny, mezilidských a mezigeneračních vztahů, vzdělávání občanů bez omezení věku, odstraňování sociální izolace občanů.

2. KC podporuje výchovu k ekologickému cítění.

3. KC zaměřuje svou činnost na pořádání kulturních a sportovních akcí pro široké věkové spektrum občanů.

4. KC je organizací nepolitickou, nezávislou na církvích, hnutích a ideologiích, stejně jako na orgánech státní moci a správy.

5. KC naplňuje a hájí zájmy, potřeby a práva všech jejich členů v oblasti poskytování a zprostředkovávání informací, které nejsou zatíženy diskriminací, jakoukoliv ideologií či jinými předsudky.

6. KC spolupracuje se všemi státními, nestátními, soukromými a dalšími subjekty, které mají shodné či podobné zájmy.

Muži, máte zájem?

I když je Liščí pětka zatím pouze ženskou organizací, její zakladatelky se svěřily serveru Říčansko.info, že by se v žádném případě nebránily rozšiřování členské základny i mužským kolegům.

Jak uvádí internetové stránky sdružení: členem KC se může stát jakákoliv osoba bez ohledu na věk a pohlaví, politickou, náboženskou, nebo národnostní příslušnost, pokud bude dobrovolně plnit cíle KC a ty pak dodržovat a prosazovat. Členství je individuální, kolektivní, nebo čestné.

Související články:
11.10.08 Ženy se svlékly kvůli hřišti ve Vyžlovce

Autor: Adéla Michalová | Zpět

 

—————

Zpět